2016. május 24. 01:05 - DCM

Cloverfield Lane 10

(2016)

Még valamikor, 2008-ban a Paramount kijött a Cloverfield című kézikamerás szörnyfilmmel. A nézőknek bejött, én akkoriban néhány percet láttam belőle, csak nemrég néztem meg, mikor hallottam, hogy jön a Cloverfield Lane 10, és lesöpri az elődjét. Nos, ha csak azt vesszük alapul, hogy végre nem found footage jellegről van szó, már nyert ügye van, hiszen annyira, mint a Cloverfieldtől még nem fájt a fejem semmitől. De a Cloverfield Lane 10, nem csak emiatt sokkal jobb.

Egy fiatal nő, Michelle autóbalesetet szenved. Amikor felébred, egy pincében találja magát. A férfi, aki levitte őt oda, azt mondja neki, egy szörnyű vegyitámadás okozott katasztrófát a világban, ezért most életveszélyes lenne felmenni a felszínre, na meg értelmetlen is lenne, hiszen minden lakhatatlanná vált. A nő egyre kevésbé hisz a férfinak, ezért úgy dönt, inkább elmenekülne, bármi vár is rá odakint.

A film gyakorlatilag nem folytatása az elsőnek, szerencsére, egy sokkal erősebb és mélyebb történetet kapunk. Vigyázni kell azonban, hogy miket írok, hiszen a film elég sok, apró csavarral van tele, amivel elég sokat elárulhatnék a végkifejletről.

Eleve szeretem az olyan filmeket, amik egy, vagy csak kevés kisebb térben játszódik. A Cloverfield Lane 10 pedig igencsak rájátszik erre, hiszen hőseinknek esélyük sincs a menekülésre. Nem tudjuk, hogy Howard igazat mond-e, vagy sem, vagy csak szimplán eszelős, akinek a múltjában van egy elég sötét folt is. A film kellően klausztrofób, John Goodman remek alakítást nyújt, és bizony a többiek sem maradnak el mellette.

Van egy filozófiai kérdése is a filmnek (sajnos csak érintőlegesen), amin érdemes elgondolkodni. Howard azt mondja Michelle-nek, hogy lehet, hogy két évig is lent kell maradniuk. A túlélési ösztön, miszerint három ember képes lenne, bekattanás nélkül két évet a külvilágtól elzárva élni két teljes évig. Valószínű, hacsak nem ölik meg egymást, nem romlik el a levegőztető rendszer, nem fogy el a víz vagy az étel, vagy nem döglik be a generátor. És még akkor is csak a remény élteti őket, hogy egyszer talán felmehetnek... De hova? Egy vegyi támadás következtében, legyen az földi vagy földönkívüli eredetű, odafent nincs semmilyen élet. A föld mérgező, az emberek meghaltak, a bolygó lakhatatlanná vált. A kérdés: Megéri-e túlélni egyedül a világvégét?

A Cloverfield Lane 10 nem csak azoknak nyújt remek 100 percnyi borzongást, akik szeretik a pszichológiai filmeket, a thrillert, vagy a sci-fit. A Cloverfield Lane 10-et bátran ajánlom azoknak (IS), akik szeretik a jól felépített, fordulatos és izgalmas mozikat.

Horváth István

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darkcm.blog.hu/api/trackback/id/tr138742182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása