2015. július 02. 14:15 - DCM

Steampunk

Film, zene, irodalom, látvány: egy egész világ a gőzfelhő alatt

1.jpgA steampunk régebben olyan dolog volt, amit ha láttunk és valaki azt mondja, hogy ez steampunk, akkor többen rávágták.  „Nahát, de én ezt ismerem, csak nem tudtam a nevét…”

Ma már többé- kevésbé tisztában vagyunk a dologgal.  A gőzpunk, vagy ahogy itthon nevezik gőzbetyár, kb. az 1980-as évek végén megjelenő „kortárs stílus”, tematika. Leginkább az irodalomban találta meg a helyét. De találkozhatunk vele: filmekben, zenékben, rajzfilmekben, videoklipekben, számítógépes játékokban. Sőt egyfajta szubkultúra is kialakult eme téma köré, s máris felfedezte a tömegkultúra is magának. A divat világa olykor elég sokat merít a steampunk-ból.  A vélemények megoszlanak, hogy ez jó-e vagy ártó-e a műfajnak.

Kezdetben a cyberpunk egy alfajának tekinteték, de oly gyorsan kinőtte magát, hogy hamar különálló műfajjá vált mindenki szemében. Ősének a verne-i álmok és a követői tekinthetőek, amelyhez leginkább a neoviktóriánus éra adja az alapot. Tágabb értelemben minden, ami neoviktoriánus, a fogaskerekek, a gőz, a léghajók elegye- egyfajta anakronizmus köntösben. Szűkebb értelemben, csak is azok a művek, amikben gőzzel működő gépek, gőz alapú technológiai világ szerepel.

Számos alfajtája van. Ezek lehetnek fantasy-alapúak, ahol a steampunk inkább háttér, vagy történelem hűek, lehetnek a viktoriánus kor romantizált világa, fogaskerekes clockpunk, az elektromos világú teslapunk, vagy akár a melankólikus steampunk, ami a poszt apokaliptikus világok felé kacsint, az összetört fejű és testű porcelánbabák az utóbbi legjobb ismérvei.

Öltözködés terén a viktoriánus kor ruhadarabjai tekintenek vissza ránk. Esetleg a szecessziós vagy netán késői rokokós mintázatok, sok esetben a modern kor viseletével elegyítve. De jellemző rá a fogaskerék, óraalkatrészek, csavarkulcsok, réz és óarany szín, esetleg a barna, a zöld abszint árnyalatai.

A stílus főként regények, az epikus irodalom világában találta meg otthonát. Míg a filmek nem igazán tették még magukévá (bár akadnak próbálkozások, és a rajzfilmesek az előbbivel szemben sokkal bátrabban használják ezt a stílust), addig a számítógépes játékok világa azonban teljesen magáévá tudta tenni.

Hogy miért?

Mert a modern korunk színpompás giccse lett. Hiszen a divat kifutóin is megfordultak már steampunk álmodta ruhakreálmányok. És amint a divat és a tömegkultúra részben magáévá tette, onnantól egyfajta giccs lett. A jobbik értelemben. A steampunk egy „ál” dolog. A tér, az idő, a valóság- mind machinált. Hiszen ha a sci-fi a jövőre vonatkozóan teszi fel a kérdést, „mi lenne ha?”, addig a gőzpunk a „mi lett volna, ha?”  kérdéssel átrajzolja a teret, az időt, a valóságot.

Merít a tudományból, de sokszor csak színleli, a fantasy romantikáját, hangulatát átülteti gépszörnyekbe, világháborúkba és eme húzással egy kicsit kiábrándultabbá válik. Nem szereti a modern korok eszközeit, melyeket láthatatlan erők és energiák működtetnek, jobban kedveli a nagy és hangosan pöfögő gőzgépeket. Amik jól láthatóan működnek, ahol nyilvánvaló, hogyha nincs szén, tűz, víz, gőz, akkor nem működik a gépezet. Mintha egyfajta undor vagy félelem tükörképét látnánk. A kiábrándultság része az őrült tudós, aki többet akar koránál, a gépek segítségével vívott világméretű háborúk, a felhúzható babák, mint egyfajta rabszolgák. Mind és minden rossz mögött az ember áll mégis. Így talán elmondható, hogy a csipke, a fűző, az erény, és a szénkormos füst mögött ott lapul az ember, az emberiség rossz szelleme.

A cyberpunk rémlátomásaihoz hasonlóan megjelennek a félig gép- félig ember lények. És nem a Robotzsarura gondolok itt. A Steamboy főszereplőjének az apja… egy negyed Darth Vader, hiszen egy ipari- kísérleti balesett után, egy gépmaszk fedi az arcát. Mechanikus karja van, mint Luke-nak. A Wild Wild West gőzhajtású tolókocsi és ember szörnye. A szövetség rosszfiúi, a katonák akik egy robotszerű páncélban vannak, az Elveszett gyerekek városában pedig ott van a gépszemű öregje.

A különböző találkozóknak, rendezvényeknek, filmeknek, rajzfilmeknek, könyveknek hála egyre több ember ismeri meg és ismeri meg és fel a steampunkot. Míg kicsiny országunkban mondhatni kevesen űzik és még nincs igazi összefogás, közösség kialakulva –bár esély, és próbálkozás akad, addig külföldön nagyon is él, virul és növekszik.

Bár ilyenkor szokott felmerülni a kérdés. Mi a jobb? Ha kicsiny, zárt közösség, ami tényleg elüt a hétköznap szürkeségétől – de emiatt, kevésbé megértett és elfogadott – és tagjait összeköti a trend „elleni”, a trend melletti öntörvényű lét minden gyönyöre. Vagy egy nagyobb, elfogadottabb, már-már trendi kultúrának a része lenni jobb?

Amikor egy szubkultúra – bármelyik – kinő a homályból és virágot hajt, amikor már olyannyira elfogadott, hogy már-már trendi, amikor pusztán a külsőségek vonzóak és belső értékekről már alig, vagy nem lehet semmit tudni…. nos akkor hal meg.

De még mielőtt jobban belefutnák és beleloholnánk magunkat az elmélkedésbe, bemutatnék – persze csak röviden- néhány steampunk jellegű, hangulatú filmet és más szórakoztató alkotást.

2.jpg

A sokszor alig másfél órás filmek, nem tudják beszippantani az embert.  Bizony, hogy egy letűnt, vagy éppen áttűnő világ hangulata magával ragadja az embert, kell némi- játékidő. Vagy pár száz oldal.

Most nézzünk meg pár példát a dologra.

Rögtön egy érdekes határ esett. A Tesla-féle vonatkozás miatt illik a steampunk világába. Ez pedig a Tökéletes trükk. Könyv és film formátumban is meglelhető.  Századfordulós London – a gőzkorszak és a gépek bölcsője – viktoriánus hangulat, bűvészek harca, és egy titokzatos gép, ami árammal működik. A 2006-os film, a mai napig élvezetes mű.

Elveszett gyerekek városa: egy öreg zsarnok, aki nem képes álmodni, így gyermekeket raboltat, hogy egy félelmetes és jókora géppel elvegye az álmaikat. Réz, réz és fogaskerekek. Steampunk szemüveg. A film megvilágítása is a régies hangulatot segíti.

Sky kapitány és a holnap világa: egy olyan film, amit szinte csak kék (avagy mostanság zöld) vászon- előtt vettek fel. Inkább a dieselpunk kategória, hiszen a 30-as évek az időszak. A dieselpunk katonai egyenruhákhoz kötődése pedig jól áll Lara Croftnak.

Wild Wild West: azt hiszem nem is kell beszélni róla. Menő kütyük, pókgép, gőztolószék… és Salma Hayek.

A szövetség: a Harry Potter Legendás lények gyűjteményének steampunk verziója. Dr. Jekyll és Mr. Hide, a halhatatlan Dorian Gray és legendás arcképe, Némó kapitány és még mások. Láthatjuk a híres tengeralattjárót- a nevét mondani sem kell ugye?  Egyfajta tisztelgés Verne és a múlt hősei előtt.

80 nap alatt a föld körül: Willy Fog híres fogadása és kalandoz utazása a pofonosztó géppel. Jackie Chan, mint mindig most is muris és sokat üt. A korszak gépezeteit láthatjuk, olykor feltuningolva.

Balszerencse áradása: Jim Carrey ismeretlenebb filmjei közé tartozik. Ez a film is tartalmaz steampunk és ráadásnak Tim Burton után érzetet. Ez egyfajta családi mozi, hiszen a három gyermek a főszereplő, a steampunk inkább díszítőelem, ami itt- ott feltűnik.

Tai Chi Hero: steampunk kung fu film. Ököl csap össze vassal és gőzzel. Látványos mechanikák, kötél kung fu, humor és folytatás. Kötelező!

Pokolfajzat 2 – Az aranyhadsereg: a fantasy steampunk pompázatos példája. Az aranyhadsereg, a trollpiac mind-mind feledhetetlen élményt nyújt.

Csillagpor: könyv és film. Ebben a filmben is inkább háttérként jelenik meg a gőzvilág. Van benne persze léghajókalóz banda, és összességében szórakoztató, de inkább fantasy.

Sherlock Holmes és a Vidocq: nincs túldíszítve, de a miliő teljesen magával ragadja az embert. Szintén kötelező darabok.

A három testőr: 2011 és Milla Jovovich. Na, ez a film lett volna az, amit jó lett volna, ha folytatnak. Végre egy igazi, látványos és izgalmas léghajó csata! A felturbózott eszközök, a humor, a párbajok és léghajók… Pazar! És a folytatás lett volna valószínűleg egy igazi, puskaporos, léghajó csatáktól hangos… de sajnos úgy járt, mint
A Kincses bolygó. 2002-ben a Disney mert nagyot álmodni és A kincses szigetet átültette egy sci-fi, steampunk, fantasy álomvilágba. De nem találta meg az értő közönséget és a bevétel elmaradt a várttól. Pedig mind az animációs film, mind a Dumas féle továbbgondolás többször nézős, amennyiben kedveljük a gőzbetyárkodást, a fantasyt, a humort és elviseljük a boldog véget. Nem kell sokat várni tőle, a hangulat a lényeg. És az magával ragadó. Számomra az űrben is úszni- lebegni tudó vitorlás hajók, nem annyira jönnek be, mint a fa testű vitorlás hajóból készített léghajók, de a mese apró elemei, olyan összhangban mozognak, hogy…. már vége is van? Szóval ennyire magával ragadó és ötletes. Tökéletes összhangot találtak az alkotók, az ilyen pedig ritka, akár csak az értő közönség.

Ezzel át is nyargaltunk az animációs filmek világába.

A következő bemutatkozó még nem is létezik. Csak egy készülő mű.  De annál jobban várt.

Hullabaloo: a nagy egér, megköszönvén az Aranyhaj és a Rontó Ralph sikerét elbocsájtotta a grafikusai egy részét. Ezek a grafikusok pedig válaszként közösségi finanszírozásból kívánják elkészíteni a régi rajzfilmek látványvilágára hajazó steampunk egész estét alkotást. Tehát lángoló léghajók, cilinder, fogaskerekek, belevaló hősnő, ipari forradalom.  Remélem, hamarosan elkészülnek vele.

9: Tim Burton rémlátomása egy újabb erős határesett. Az alkotás annyira, sötét és komor, hogy nem gyerekeknek ajánlott, pedig csak producer volt Tim Burton. Egy alternatív, talán 30-40-es évekre hajazó, ismét steampunk elemekkel tarkított világ a háttérre eme mesének. Mind a látvány, mind az érzelmekre kifejtett hatása miatt érdemes megnézni.

4.jpg

Mijazaki Hajao: a több réteg mestere. A vándorló palota, a Laputa, a Nadia, A vadon hercegnője, Kiki, a boszorkányfutár… és még lehetne sorolni. Az ő meséi egyszerre szólnak gyerekeknek, felnőtteknek és mondhatjuk - egyik korosztály sem tudja teljes egészében felfogni az egészet. Ezen történetek olyan összetettek - vagy csak túl európai vagyok – hogy a megnézésük után is ott bolyong az emberben, a látvány, a hangulat, a rejtett és kevésbé rejtett mondani valók. Érdekességük a legtöbbször kitalálhatatlan korszakban játszódó, különféle érdekes gőzkütyük és eszközök finom összevisszasága. Ja, és szinte teljes egészében kézzel rajzoltak!

Persze akad még több érdekes esett, ahol a gőzkorszak felmerül, leginkább csak látványelemként, különálló hátérként. A Fullmetal Alchemist, vagy a Korra Legendája történetileg nem követeli meg a steampunk világot, így kicsit fantasy kosztümbe bújtatva erősíti a nagy egészet.

Steamboy: egy nagy kedvenc. 1863, Alaszka, Orosz-Amerika: Dr. Lloyd Steam és fia, Edward megszállottan keresik a tökéletesen tiszta vizet, hogy segítségével a gőz új felhasználását valósítsák meg. Egy súlyos baleset történik, és ez örökre megváltoztatja nem csak az apa arcát – a régebben emlegetett negyed Dark Vader -és fia kapcsolatát.

Rendkívül drága, rendkívül látványos és igazi steampunk alkotás! „A mi lett volna, ha?” kérdés kipipálva, az ipari forradalom kipipálva, a gőzgépek – pipa, fogaskerekek- pipa, repülés- pipa. Nem hiába bábáskodott fölötte az Akira megalkotója.

Sakura Wars: jó példa a dolgok összefésülésére. Mozgókép és játékipar. Animesorozat, OVA, konzoljáték… egy egész jól felépített és megtervezett hadjárat a pénztárcák ellen. Amit annyira, azért nem bánunk. Gőzhajtású robotok, megszokott anime lányok, történelmi japán – alternatív történelem, ami előtérbe helyezi a szent gőzt. Megnézi, megnézni!

Last Exile: inkább dieselpunk, hiszen vasmonstrumokat és nem a „légbuborékos” léghajókat láthatunk, a feszes katonai egyenruhák. Szóval diesel. De egy felettébb szórakoztató és látványos alkotás. Kevert technikájú mű, mert a kézzel festett háttér és a számítógépes hajócsaták vegyesen adják az egészet.

Van néhány olyan alkotás, vagy olyan világ, amit szívesen megnéznék egész estés, vagy folytatásos formában, vagy elolvasnék… ezek pedig a játékipar termékei. Sőt, néhány végigjátszás videó már most veri Hollywood fényes csillagait. Ha egyszer ezek a játékkészítők a fejükbe vennék, hogy versenyre kelnek a filmiparral és egész estés alkotásokat készítenek… hmm….

Itt is több féle művel találkozhatunk. Íme, néhány, a teljesség igénye nélkül, étvágygerjesztőnek.

Machinarium: egy oldalnézetes szürreális gőzpunk- robot játék. A feleslegesnek ítéltetett kis robotot a szeméttelepre hajítják, és onnan kell visszatérni, a barátnőjéhez. A látvány pazar, a logikai feladatok megoldhatóak.

5.jpg

Guns of Icarus: elsősorban multiplayer játék. Saját zeppelinünket fejleszteni, megvédeni, olykor javítani- miközben a többiek léghajóját szeretnénk eltüntetni az ég kékjéről. Egyszerű játék, de élvezetes grafika, és egy izgalmas játék keveréke.

Arcanum: of steamwork and magick oscura: túlélő történet egy steampunk játékban? Nos, végül is… miért ne? Egy felülnézetes, szabadon bejárható világú játék, egy egyedi kitalált világ, iparosodó társadalom, zeppelin katasztrófa… kezdődhet a játék.

Damnation: mi lett volna, ha – szóval alternatív történelem, némi vadnyugat hangulat, amerikai polgárháború vagy szabadságharc, végül egy zsarnokot kell legyőzni. 1900-as évek eleje. A szabadság drága, a töltény kevésbé. Szóval lőjünk halomra az ellent.

Project Nomads: első sorban fantasy, világvége, túlélős, harcolós játék, amely külsőségekben tartalmaz steampunk elemeket. De nagyon élvezetes.

Deponia: egy ilyen játékon is nagy öröm lehet dolgozni egy grafikusnak, hisz nem bonyolult. Klasszikus kattintgatós, keresgélős játék –point and click kalandjáték -  ahol fontos szerepe van a látványnak, annak minden apró elemével. Nos ez a játék: szép, már- már túl aranyos, de háttérképnek is jól mutat. Léghajók, elektromosság, rozsdás fogaskerekek.

Ironclad Tactics: nem hallottál még róla? Nem csoda. Sok lovat akartak megülni a készítők, de el kell ismerni - egyedi és hangulatos. Tehát nézzük mivel is állunk szembe: ismét amerikai polgárháború, gőz- robotok, körökre osztott stratégia játékmenet és gyűjtögetős kártyajáték, rengeteg kártyalappal. A játék inkább az online játékok kedvelőinek kedvez, és ezzel el is vérzett nálam, no meg egy picit szebb grafikát is kaphatott volna. De mindenképpen érdekes ötlet.

Fable: hmm… egy érdekes világ. Eleve a több rész miatt. Hol „steampunkosabb”, hol „fantazy-sabb” – hú, milyen szavak… Szóval grafikailag szép, játékilag is jó. Egy kis misztikum, egy kis Twist Olivér, egy kis viktoriánus, egy kis steampunk, egy kis középkor… szóval látni is kipróbálni mindenképpen érdemes.

Alice játékok- American McGee’s, Alice Madness Returns: hát igen, az őrület, a szürreális- valahogy így nézhet ki grafikailag. Személy szerint a kinézete miatt, vártam némi fejtörős- logikai részt, ha már őrület, akkor persze valami szokatlan, de megfejthető fejtörőt, de inkább a hentelés a mi kis Alice-ünk asztala. Egy klasszikus. A második rész „steampunkosabb”, több gőz, több fém, több fogaskerék. És a zene is a helyén van.

Teslagrad: alternatív cári oroszország. És Teslapunk. Kell ennél több? Szépen kivitelezett grafika jár hozzá.

Valkyria Chronicles: első világháború, a gőz alternatív forradalma, teslapunk, és mágia. Érdekes háborús játék, nem túl szép grafikával, de jó ötlet.

És főfogásnak, három játék. Mind az ötlet, mind a grafika, mind a zene, mind a játékmenet, mind a történet, szóval szintén kötelező:

Thief: a lopakodós játékok királya, valahol a középkor és az ipari forradalom között, majd egyfajta viktoriánus kor látványával. Valahol a Tesla és a gőz világa között, mágiával nyakon öntve, imádni való főhőssel. Szellemek, olykor zombik, katonák, pestis, sok lopni való, harc, sötétség… filmvászonra és könyvbe való téma és alkotás. Az első rész csak nyomokban, a második rész sokkal inkább, és a harmadik- negyedik rész igazi dark fantasy- steampunk atmoszférát teremt. Személyes kedvencem.

Dishonored: a másik nagy kedvenc, hamarosan második résszel. Gyönyörű és hátborzongató. Csak húsvér ellenfelek és iszonytató masinák. Némi szellemi túlvilág, pár hasznos mágikus képesség. Filmszerű élmény. Nem érdemes – meg lehet csinálni, de nem érdemes – végigrohanni a játékon. Túl sok apróságon lehet elidőzni. Fura egyveleg, mert itt egyfajta dieselpunk és tesla-vonal adja a gazdasági hátteret. Bálnaolajból üzemeltetik a várost, a világot. Amit elektromossággá alakítanak át. Hasonlít és mégis más, mint a Thief. És a híres „baj van, a részeg..” dal. Sosem volt még ennyire fülbemászó és vészterhes.

Bioshock Infinite: félelmetesen eltalált játék, amely három részes. Az első két rész egy art deco stílusú látványvilágra építkezett, egy víz alatti város képében. Eme előzményekhez, erősen ajánlott elolvasni az előzmény könyvet, ami visszaadja és tovább gondolja a két részt. A harmadik rész kilépett a vízből és egészen merészen, a felhők közé költözött. Egy lebegő város képében. Verne-i hatás, csodálatos látvány, izgalom. Remek élmény.

Az utolsó három játék, olyan világgal ajándékoz meg, ahol élmény még csak barangolni is, gyűjtögetve az apró információkat, rácsodálkozni vagy éppen megborzongni az apró részletektől, sok-sok órát elrabolva a valódi élettől.

Mint látható volt, nehéz olyan alkotást találni, ami színtiszta steampunk. És ez az ereje, ennek a világnak. Ezért is terjed rohamosan. Ez nem kímélete a könyvek vagy éppen a zene, de még a társasjátékok és szerepjátékok világát sem.

A társasjátékokat főként idegen nyelven érhetjük el. De ez esetbe is megállapíthatjuk, hogy részben építkeznek a steampunk világából. Kellő mértékben, hogy eladhatók legyenek.

Néhány táblás játék: Wolsung: the boardgame, Leviathans, 011, City of Iron, Gearworld, The borderlands, BioShock Infinite: the siege of Columbia, Kings of air and steam. ezeknek egy része szintén közösségi finanszírozás által kelt életre.

Könyvek terén is nehéz a választás. Egy részt, mert az irodalomban régebb óta van jelen, más részt itt kevesebb vegytiszta gőzt találunk. A fantasy, a romantika, a horror háttérelemeként is felfedezhetünk steampunk-ot.

Scott Westerfeld: Leviatán sorozat inkább ifjúsági kalandregény, egy alternatív Monarchiában, Európában. Darwinisták, találmányok, léghajók, csaták, sorsok. Az Ad Astra egy amúgy is jó kiadó, igényes könyvekkel, de ennek a szerőzen jól felépített marketinget csináltak.  Sajnos a könyveknek is marketing kell. Így például az egyik Holdfénycocon találkozhattunk is a könyv szereplőivel, vagy – egyéni ízlésemnek teljesen fölösleges, könyv és trailer: számomra két különböző dolog- „könyvtrailer”-t is megnézhettünk.

Kieran Larwood: Rémségek könyve nem volt íly módon reklámozva, és nem is futott be ilyen fényes utat. Egy furcsa, mutatványos társaság – emberei és állati képességek keveredése – a viktoriánus, kicsit steampunk-os világban. Szintén ifjúsági regény, egy gonosz, ködös, gyermekrabló Londonból.

A Főnix Könyvműhely ráfeküdt a gőzvilágra. A. M. Aranth: A liliom kora szebb borítót is érdemelt volna, de azért visszaadja a regényt. Gőzgépek, titokzatos veszedelem, szerelem, kaland. Egy férfi, aki egy lány után nyomoz – akiért az életét is odaadná – hamarosan rádöbben, hogy sokkal többről van szó, mint kettejük sorsa. Természetesen a világ kerül nagy veszélybe. Mondhatni sablonos, de könnyed és élvezhető történet. Hasonló a kiadó következő sorozata is.

Jövőbeli fantasy steampunk világban játszódik Vivien Holloway: Winie Langton történetek is. A borító nem igazán lett eltalálva, de egy olvasást megér. Az idő 2900-as évek, New York, a sokadik világégés után. Így persze nincsenek cyber-es járművek. Megismerhetünk egy tolvaj családot, annak is a legkisebb lányát, aki inkább fiú – mármint viselkedésre – hamarabb üt, mint kérdezz. Persze csodaszép. Hamarosan a képbe kerül egy gazdag család, egy nemes ifjú és egy titokzatos mesterkulcs. Maguk a kötetek vékonyak, de a gőzvilágra éhes rajongóknak adhat egy-két röpke boldog órát. A műhely harmadik darabja már sokkal ígéretesebbnek tűnik. Ez egy novellaválogatás. Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek: már a cím is jó választásnak tűnik és a borító is érdekesebb. Magyar szerzők műveit ismerhetjük meg. A kínált világ így több rétű. Alternatív történelem, vadnyugat, – „Egy maréknyi csavarért” hát már maga a cím remek mulatságot ígér- kis mágia, ipari forradalom a füstös városaival. Úgy tűnik több szeletet kapunk a hatalmas gőzvilágból. Így elsőre, bizony érdemes is beszerezni!

Kicsit korán, de az Agave kiadó is besorakozott gőzbetyárok népszerűsítésébe.6.jpg

Pintér Bence- Pintér Máté: A szivarhajó utolsó útja- sajnos, ha jól sejtem nem voltak sokan a lelkendezők, mert a várva várt folytatás nem érkezik. Pedig ízig-, gőzig alapmű! Mert megvalósul a Dunai Konföderáció, Kossuth és a magyarok nyernek. Persze az osztrák és cári Oroszország nem szeretné, ha tovább erősödne ez az álom. Lelkesítő volt olvasni a vesztes csaták megnyerését! Egy remek alternatív történelem, egy igazi „mi lett volna, ha”! Az 1880-as években elkészül az első hadi zeppelinünk, ami persze nem tetszik az ellenünk szövetkezőknek.  Politika, ármány, cselszövés, kémkedés, léghajóról lezuhanás, gőzvonatos csetepaté… egy szóval kötelező!

Ismét Főnix Könyvműhely. Egy korai darab, am szintén nem kapott akkorra hírverést. Egy szokatlan mű.

George Mann: Mechanikus London címet viselő története alapvetően egy klasszikus, alternatív steampunk ötlet. Hiszen 1901-ben a Brit Birodalom virágzik, a pazar estélyek és fejünk fölött elsuhanó zeppelinek mindennaposak. Megjelennek a gőzvilágra jellemző mechanikus emberek. Szép is volna minden, de gyilkos járvány jelenik meg – zombi járvány, a klasszikus lassú és buta zombik – ez azért szokatlan. Nem megy át zombis világvégébe, hiszen meg kell fejteni, a gyilkos világító rendőr Shelock Holmes jellegű rejtélyét, és egy másik fura és bizarr esetet is, a mechanikus emberek gyilkosságainak is az okát. Némi sötét mágia, és egy női Watson teszi egésszé a művet. A fordítás nem sikerült annyira jól, de így is szórakoztatóra sikerült. A borító is visszafogott, de illik a műhöz. Sajnos nem érkeztek meg a folytatások, pedig szívesen olvastam volna.

A korai modern steampunk regényekhez tartoznak még a China Miéville regényei, a Perdido pályaudvar, végállomás és az Armada, vagy Kevin W. Jeter: Morlockok éjszakája, és a kihagyhatatlan William Gibson- Bruce Sterling: A gépezet című alkotásai.

7.jpg

A zene, a zenekarok világában is megtalálhatjuk a gőzt. Műfajilag nem igazán lehet úgy beazonosítani, mint egy goth zenekart, mert gyakran a hangzás világa nem árulja el, csak a dalszöveg. A színpadi kép már komolyabb segítség, hiszen elég extravagáns tud lenni, gondoljunk csak a hazai Lies of the Macine koncertjeire. Vagy a Vernian Processre. Ezen színtéren is gombamód szaporodnak a gőz hajtotta zenekarok. 0.jpgEzek közül az Abney Park az, ami kiemelkedik. Nem hangzásban, hanem a hozzáállás miatt. Egy komplett, csak rájuk jellemző steampunk világot alkottak. És ezt kiterjesztették, könyvekre, társasjátékra, szerepjátékra.  Igényes vinyl kiadványaik is vannak. A színpadon is igyekeznek minél többet adni, a közönségnek. Franciaországban egy gőzvonaton adtak akusztikus koncertet. Ha valami profizmusnak nevezhető, hát ez az. Amerikában elég sokat tettek a steampunk ismeretsége érdekében.

A színpadi fellépéshez tartozik a steampunk tematikájú hastánc is. Felhúzható bábúk, légi kalózok… bármi elő adható, mint ahogy ez meg is történt a Gótikus és Fantázia Hastáncversenyen, Tóth Emese (sztímpank blog szerkesztője) által. De ugyanígy begyűrűzik a mindennapokba is. Amerikában egy család él abból, hogy steampunk jellegű külsőt varázsoljanak, hétköznapi bárokból, lakásokból, irodákból. Itthon Cool Gear- Jócucc Steampunk keze által születnek, a hétköznapokban is használható „gőzösített” tárgyak.

Ez mind a gőzpunk, steampunk, gőzbetyárok világa. Egy kicsit hosszúra sikeredett a leírásom, de mivel ez a gőz működtette világ rohamosan nő, egyszerűen nem tudtam rövidebb írást készíteni.  Remélem tudtam újdonsággal és érdekességgel szolgálni. Akit érdekel a téma, nyugodtan keresse fel a hazai steampunk társaságokat és csoportokat, rendezvényeket, találkozókat.

 

 

 Felhasznált irodalom, mert nem csak kútfőből íródott. Tehát oldalajánló következik:

http://www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=9914 – Teszár Dávid, Teljes gőzzel hátra (filmélmény)

http://galaktika.hu/mainsteampunk-a-10-legnepszerubb-steampunk-jatek-1-resz/ - Galaktika írás a játékokról

https://megamiblog.wordpress.com/2015/02/19/gozerovel-a-legjobb-steampunk-jatekokrol/  - szintén játékok

https://hu.wikipedia.org/wiki/Steampunk  - hát, mit ér egy cikk wikipédia nélkül

http://sztimpank.blog.hu/  - minden a gőzbetyárok világáról, lentebb face oldaluk

https://hu-hu.facebook.com/sztimpank

http://sztimpank.blog.hu/2010/12/13/a_steampunk_szimbolumai_i_miert_eppen_goggle - a steampunk szemüvegről, aki ezt nem olvassa lemarad a jóról, mert ez nem volt a cikkben, de érdekes tudnivaló

https://hu-hu.facebook.com/jocucc - a magyar gőzkézműves oldala

http://hungariansteampunk.deviantart.com/  - a deviantart magyar oldala, ahol ki lehet ereszteni a fáradt gőzt

http://www.hotdog.hu/worldgeo/erdekessegek/a-steampunk - egy kis ismeretterjesztő oldal

https://www.facebook.com/drlesliearomo?_rdr=p  - Dr. Leslie Aromo magyar oldala

http://anduril.hu/?p=1385 – steampunk társasjátékok

http://illatoskert.com/2013/08/16/scent-chemistry-steampunk-parfumkritika/  - gőzparfüm, mert olyan is van: reméljük nem forró

https://www.youtube.com/watch?v=ca6LaBAHWvI – interjú a gőzfelhők világáról

 Tordai Gábor

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://darkcm.blog.hu/api/trackback/id/tr717590672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SecuRicsi 2015.07.02. 15:59:36

Remek írás! :)
Köszönöm szépen, igazán jól esett elolvasni! :)
Egy apró kiegészítés: a Kincses sziget modernizálásával úgymond, nem a Disney mert nagyot álmodni, hanem az olaszok a nyolcvanas években. :)
www.imdb.com/title/tt0179577/?ref_=nm_flmg_act_31
süti beállítások módosítása