2015. június 22. 19:11 - DCM

Az én hátizsákom

Kitűzőszomszédság

Az én hátizsákom olyan, mint egy társasház. Nagy és tágas, elférnek benne kicsi és nagy dolgok egyaránt. Lakói pedig a folyamatosan cserélődő könyvekkel, lemezekkel, és étellel-itallal ellentétben állandóak, s tapasztalatom szerint egészen jó kapcsolatot tudnak ápolni egymással. Rosszat legalábbis biztosan nem. Ők kicsik és kerekek, hátukon rejtett kis bökőkkel kapaszkodnak a ház falára, mert ők ott szeretnek lakni. Igen, ők az én kitűzőim, s igen, valóban ők ápolják egymással a legjobb szomszédi viszont, amit valaha láttam. Pedig akár haragudhatnának is egymásra. Például a különbözőség miatt. Mégsem teszik. Van köztük Cure-os, vannak, akik a metálért rajonganak (Fall, Dreamgrave, Sentio Ergo Sum), él itt egy klasszikus rocker (The Doors), és van olyan is, akit csak a villanyzongora hoz lázba (Bonanza Banzai). Mégis jól megférnek egymás mellett, nem lökdösik le egymást a ház faláról, nem karistolják össze egymás arcát. Hogy miért? Szerintem csupán azért, mert mindannyian pontosan tudják, hol vannak, s kik ők: negyven-ötven éves stílusok, mára már szinte komplett világok mutatványosai egy huszonöt éve szabad régióban.

Ott, ahonnan e szubkultúrák jönnek, már nem biztos, hogy olyan jó szomszédok lennének ők. Hiszen ott a metálos metálos, a goth goth, a steampunk steampunk, a rocker pedig rocker. Nem azt állítom, hogy ott nincsenek átfedések, ám annyi biztos, hogy két és fél évtizede erre a régióra (leginkább a volt KGST országokra gondolok) olyan, látszólag egybefüggő kultúrmassza zuhant rá, alig néhány másodperc alatt, amelynek a diktatúrát meg nem élt országokban hosszú évtizedek álltak rendelkezésre a kifejlődéshez, és a kikristályosodáshoz.

Itt, Kelet-Középföldén azonban hirtelen mindenki lett minden, s ez számos példával igazolhatóan napjainkban is így van mind az insider, mind az outsider oldalon létezők számára. Aki feketében jár, az rocker, akinek hosszú a haja, az rocker, és sokszor még a Bonanzások, és a Depeche Mode-osok is azok. Külső szemmel. Azonban belülről tekintve is nagy az átfedés, hiszen a különböző vidéki és fővárosi rendezvényeket látogatva megfigyelhető: a dark/goth és a metal rendezvényeket 70-75%-ban ugyanaz a közönség látogatja, sőt, sokszor megfér egymás mellett egy est alatt is a nyugaton egymástól már fényévekre távolodott, számos esetben önálló, nemzetközi méretű fesztiválokkal is rendelkező stílusok egész tárháza.

Nos, talán ezért vannak jól meg itt, Kelet-Középföldén az én kitűzőim. Nem helyezkednek szembe egymással, nem törik ki egymás rögzítő tűit, sőt, sokszor találkoznak, ha tehetnék, néha együtt ebédelnének, és szinte kivétel nélkül együtt járnak velem szórakozni a koncertekre, táskám, az ő házuk falán, jó szomszédokként.

Mézer János

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://darkcm.blog.hu/api/trackback/id/tr47565418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.22. 21:17:44

Érdekes egy cikk. És igazad van, míg például Magyarországon rendezett Dark prógramok vagy a híres Németországi Wave Gothic Treffen egyaránt kevert, stílustól függetlenül mennek el ezekre emberek, addig külföldön nagyobb hangot adnak arra, ki hova "tartozik" és nem lehet átfedés. Bár ennek nem néztem még utána de kiváncsivá tett a cikk, lehet nem ártana megnézni pontosan hogy is van ez. Ettől függetlenül kishazánkban is fellehető a kiközösítés vagy az a fajta arrogancia, ahol például egy rokcer csoport nem fogad el másik egyént maguk közé mert nem eléggé rocker. Ahogy én jártam tinédzserként, enkem a dark - goth szubkultura képviselői nem fogadtak el mert nem voltam eléggé az, ami lenni akartam. S bár tudom, ezeknek is akár több ezer féle ágazata létezik, szerintem számon tartani is lehetetlen a furcsa, extrém, más stilusokat. És személy szerint felesleges is ezekhez szabvány szerűen igazodni mert mi magunk vagyok azok, akik, és nem minket alakit egy fikvít dolog. De engem akkor ez eléggé megviselt, mert anyagiak nélkül nem tudtam ugy öltözködni ahogy megkövetelte a hétköznapi goth stilus. Pedig akartam olyan lenni, mégis örültem ha egy együteses pulcsim és fekete nadrágom volt. Nekem ez volt maga a stilus, amiben már hasonlitottam külsőre arra a képre amit kialakitottam magamról, magamban. Alapból utálom azt az ellenszenvet amit a "Más" emberek generálnak egymás iránt. Épp elég, hogy nem tudok de ma már nem is akarok átlagos lenni és épp ezért megköveznek. De még stiluson belül is kinéznek, megnéznek, gunyolnak és nem fogadnak el? Például teljesen íronikus, hogy a Goth maga divat ellen keletkezett eredetileg erre divat lett és goth szabályoknak kell megfelelni? Oké épp ezért is alakultak ki mindenféle Goth ágazatok. Amiket nem követek nyomon mert nem érdekel, persze ma már bármiféle goth lehetek, az is lehetséges hogy kitalálok valami újat, amivel felháboritom a régebbi, hagyományokat követő embereket, de ma már ugyis mindegy. Nem az a fontos, hogy milyen vagy, milyen a gondolkodásod, hogy milyen a világszemléleted. Nem számit, hogy miért hallgatsz rock vagy metal zenét. Egyszerűen ha menő akkor sokan teszik, ha nem akkor kevesebben de még akkor is azt hiszik csak felvég vele az ember, mikor végképp a neonszínek a divatosak és még mindig feketét hord az ember. Egyszerűen néha azt veszem észre menő ha valaki vagány és emiatt extrém, mert ő mekkora nagy arc. Nem fontos milyen a személyisége a lelki világa, menyire intelligens és művelt. Kit érdekel ha jól mutat egy fótón és nagyon szexy extrém modell? Nem kell ennél több. A fő, hogy felfigyeljenek rád mert te vagány vagy és polgárpukkasztó. Én nem teszem ezt és most emiatt néznek ki közösségek. Feladtam, harcol az akinek három anyja van. Bocsánat, csak kissé dühit.
Tehát aranyos hogy részletezted de tény, ma már mindegy mit vagy kit képviselsz. Egyszerűen legyél úgy vagány ahogy a menők vagy legyél úgy plázacica ahogy a menők. Ma már szabványokat látsz a neten, egyéniség nincs. Ez a helyzet. Meg persze mellé a szépség ideállok amik a goth - rock stilusban sem változnak....

AnnieAikoRose 2015.06.22. 23:59:29

A kitűzőid csinálják jól!
Nekem egymás után van a lejátszási listámon Cure, The Doors, Hollywood Undead, régi Bauhaus, Hobo Blues Band, új Bauhaus, Michael Jackson, Joy Division, Katzenjammer, Bonanza, etc. És akit ez zavar, az csak a lényegét nem érti az egésznek.

Mné Bea 2015.06.23. 09:20:46

Ez az állandó hova-tartozni akarás már kétségbeejtő. Nem a cuccaid határozzák meg a stílusodat, és nem attól leszel goth/ metálos/ rocker..., hogy szabályoknak felelsz meg, hanem attól, hogy mi érdekel, milyen ember vagy, és ez melyik már kialakult stílushoz áll a legközelebb.
Azért a stílusok nem úgy alakulnak ki, hogy valaki leül, és meghatározásokat ír, hanem olyan amilyen, és lesz belőle ami lesz.
Épp ezért jó az, ha valaki nyíltan vállalja az érdeklődését, a milyenségét, mert így fogják befogadni a közösségek, nem pedig a kényszeres megfelelni akarás végett.
Részemről is annyi minden megfér mind a zenetáramban, mind a könyves polcomon, a ruhatáramban ect, hogy az nem felel meg egyik stílusba sem, De kit érdekel, nem fogok magamban elnyomni semmit csak azért, mert az nem felel meg X stílusnak.
süti beállítások módosítása