2016. június 11. 03:02 - DCM

Clue - Suncult

13138822_1172803839407472_5851879147995455848_n.jpg

Régen volt már alkalom arra, hogy csukott szemmel hallgattam volna végig egy egész lemezt az első daltól az utolsóig. Nos, a Clue Suncult (2016) című első albumával így történt. A csapat megalakulása óta a top három legkedveltebb magyar előadóim között szerepel, két korábbi kislemezük, a C.Q., illetve a What's on your mind? nagy kedvenceim napvilágra kerülésüktől fogva.

A lemez 5 vadonatúj dalt tartalmaz, melyet négy, már korábbról ismert szerzemény egészít ki és tesz teljessé. Méghozzá olyan teljességet adnak ezek, mely koncepciót ritkán talál az egyszeri hallgató egy lemezen. Kiss Péter szövegvilága egy olyan úton kalauzol bennünket, fülüket használókat, melyen végigmenve esélyt kaphatunk az igazság megközelítésére. A dalok az album sorrendjében értelmezésem szerint a következő logikai láncolatot alkotják:

1. Tények kimondása: "Stars do not produce light, They only reflect light"; "The mind is the womb of soul"; "Everyone has their path through eternity"; "The magic of life is passing away"

2. A leszűrt alaptézis megismerése: maga az Aperion című dal, melynek elnevezése a világ meghatározhatatlan minőségű, határtalan és végtelen őselvét jelenti. Ezen őselv főbb jellemzőit adják a megelőző szentenciák.

3. Következtetés (a minket körülvevő létre, és a cselekvés kényszerére): WWW, a világ, és benne a mi állapotunk; Hologram a legfontosabb reményt adó megállapítással: "This world is a vision, the soul is reality"; Kaleidoscope a folyton változóban rejlő változatlanság, pillanat és örök leírása.

4. Megvilágosodás: Glow. Keretes szerkezetbe foglalva a a lemez mondandóját: képesek vagyunk meglelni azt a fényt, amit a csillagok sem adnak, csak visszavernek, továbbítanak. Rajtunk múlik, hogy mi mit kezdünk e fénnyel, elnyeljük, vagy továbbítjuk. A válasz talán mindenki fejében ott rejtőzik.

Nos, bennem ezt az érzést, ezt az értelmezési keretet keltette ez a lemez. Lehetett volna beszélni arról, hogy ingyenesen letölthető, hogy milyen a hangminőség, hogy megjelenik-e Cd-n vagy nem, hogy micsoda hangszeres tudásra volt szükség a megalkotáshoz, és a kivitelezéshez. S ezek igen, mind fontos dolgok is. A zenekar tagjainak fantasztikus zenei múltja és háttere minden tekintetben garancia a minőségre. Ez eddig is így volt, ezután is így lesz. Így azt javaslom minden kedves olvasónak, ne féljen kattintani kettőt, s ne ódzkodjon becsukni a szemét. Érdekes dolgokat fog látni ott belül...

Mézer János

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darkcm.blog.hu/api/trackback/id/tr818798890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása