2016. június 14. 02:06 - DCM

Stephen King: Rémálmok bazára

746061f.gif

Stephen King novellagyűjteményeit mindig nagy várakozással olvasom, és ez ugyanígy volt a Rémálmok bazárával is. A kötet egyébként sorban a hatodik (a Világnagy strand nem számít, az egy magyar kiadás, amiben korábban már megjelent novellákat jelentettek meg), és mindig élvezettel merülök el King mikrokozmoszaiban, főként ha sok a dolgom, és nem tudok hosszabban belemerülni egy regény folytonos menetébe. A Rémálmok bazára egy méltán várt kötet volt, és tiszta szerencse, hogy az Európa Kiadó nagy gondot fordít a mihamarabbi magyar megjelenésekre.

Harmincöt évvel az Éjszakai műszak című novelláskötete után a hátborzongató történetek nagymestere új elbeszélés gyűjteménnyel lepte meg Hűséges Olvasóit.
A Rémálmok bazára húsz, kötetben korábban nem közölt történetet tartalmaz, s King mindegyikhez rövid bevezetőt írt, amelyben feltárja az írások születésének körülményeit és a maga személyes motivációit.
A történetek között izgalmas kapcsolatok, közös vonások fedezhetők fel: erkölcs, utóélet, bűntudat, mit tennénk másként, ha a jövőbe látnánk vagy éppen kijavíthatnánk a múltban elkövetett hibáinkat. Némelyik novella szereplője az élete végéhez közeledve felidézi bűneit és vétkeit; mások ráébrednek, hogy természetfeletti képességekkel rendelkeznek; és vannak, akik vesztükre egyenesen az ördöggel paktálnak.
King kirakodóvásárában igazán változatos a kínálat egy autónak látszó szörny (à la Christine), egy ember, aki gyászjelentésekkel gyilkol, egy e-könyv-olvasó, amely párhuzamos világokra nyit ablakot, és persze az örök favorit, az emberiség végpusztulása… Minden olvasó megtalálhatja itt a maga kedvencét de a szerző figyelmeztet, hogy a portékáját óvatosan kell kezelni, mert a legjobbaknak foguk van.

A felhozatalra a legtöbben közepest mondanak, és hajlok rá, hogy egyetértsek, de mégsem teszem. A történetek nagy része tetszett, és a húsz történet pontosan olyan, mint egy bazár. A legkülönfélébbek, hol szentimentálisak, hol vérfagyasztóbbak. Na, de lássuk egyesével.
Spoilermentes!

  1. A 81-es mérföldkőnél

A kötet első sztorija, és fenemód beindul. A sztori szerint egy kis srác egymagában egy kis kalandra vágyik. Csakhogy hamarosan begördül egy autó is a történetbe, és mint minden King rajongó tudja, ez semmi jót nem jelent. Tetszett, pörgős és kellően jól megírt darab, jól elindítja a kötetet.

  1. Prémium Harmónia

Ez a történet le is fékezi egy kicsit a kezdeti száguldást, de nem rossz. A sztori nem valami nagyszerű, mégis kiváló lélekrajz jellemzi. Még ha úgy egyébként morbid is az egész.

  1. Batman és Robin hajba kap

Ez a novella meglepett. Kissé érzelmes, de ez csak a látszat. Éle van.

  1. A dűne

Tetszett, bár nem lett a kedvencem. Kicsit Poe-szerű történet és csattanó. Sok rajongó erre esküszik.

  1. Az a kis görény

Imádtam. Egy jól megírt sztori, találó stílusban. A sztori szerint, egy, a halálsoron lévő férfi meséli el a történetét, aki megölt egy gyereket. Csakhogy erre igen nyomós oka volt. Nekem A mumus című novellát juttatta eszembe.

  1. A kivégzés

Kosztümös novella, és a felvezetőből másra számítottam, de behúzott a csőbe, meglepett.

  1. A csonttemplom

A kötet első verse (kettő van), és kár volt érte. Ballada, de valahogy nem az igazi.

  1. Morál

Megvan Richard Matheson, Button, button című novellája? Na, pontosan az jutott eszembe. Egy férfi rengeteg pénzt ajánl egy szerető fiatal házaspárnak, ha megtesznek neki egy kis szívességet. Mély mondanivalóval rendelkező novella.

  1. Utóélet

A túlvilág megjelenítése, King újabb agymenéséből. Kegyetlen, bár nem annyira, mint az Újjászületésben. Annál nincs félelmetesebb.

  1. Ur

Tartottam tőle, tekintettel, hogy van köze A setét toronyhoz, de abszolút érthető így is. A történet szerint egy angol tanár, interneten vásárol egy e-book olvasót. Csakhogy a szerkezetben furcsa funkciók vannak, és hamarosan kiderül, hogy az olvasó, párhuzamos világokra nyit ajtót. Legalábbis, az ottani olvasnivalókra. Valahol itt kezdődnek a borzalmak. Az egyik legjobb novella a kötetben.

  1. Herman Wouk még él

Bizarr novella, és eléggé sokkoló. Nem tudok mást hozzáfűzni.

  1. Gyengélkedik

Ez az a novella, amiről gőzöm nem volt, hogy hova akar kilyukadni. Na, de amikor egyértelművé vált a helyzet... Beteg. Amolyan Kingesen beteg.

  1. Blokád Billy

Oké. Beszélgessünk a baseballról. 60 oldalon keresztül. A magyar olvasótábor nem igazán szerette ezt a novellát, tekintettel arra, hogy tényleg baseball az egész. DE! Figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy nálunk a baseball nem rendelkezik akkora hagyománnyal, mint Amerikában. Ezzel szemben meg kell jegyeznem, hogy én kifejezetten szeretem King mesélését, de már én is néha arra gondoltam, hogy haladjunk előre. Mindemellett, a 60 oldalban kellően megágyaz a történet végi csattanónak.

  1. Miszter Cukifalat

A Miszter Cukifalat egy érzelmesebb novella, ami az idősek otthonában játszódik. Nekem ez az egyik kedvencem, bár olvastam volna még.

  1. Tommy

A kötet második verse. Miután befejeztem, azon gondolkodtam, mennyivel jobb lett volna novella formában.

  1. A kínok zöld istenkéje

Régimódi King-történet, érdekes és egyedi szemszögből bemutatott ördögűzés. Jó volt.

  1. Az a busz egy másik világ

Rövid, csattanós sztori. Elgondolkodtató, még ha sok hasonló volt is már a témában. Mit válasszunk? A sikert, vagy a lelkiismeretet?

  1. Gyászjelentések

Oké. Tegyük fel, hogy gyászjelentésekkel is lehet gyilkolni. Ki ne használná ki az alkalmat, hogy eltegyen láb alól néhány seggfejet, főleg, ha esély sincs a lebukásra? Na, ugye!? Csakhogy van itt egy kis bibi... Remek sztori, kiváló novella.

  1. Részeg tűzijáték

A "nem horror" sztori a kötetben. Mégis, az egyik kedvencem. Egy gazdag és egy szegény család minden július 4-én, tűzijáték versenyt rendeznek. Egyszerre vicces, és megrázó. A vége pedig... Bombasztikus!

  1. Nyári mennydörgés

Az a fajta világvége sztori, ahol már nem a tömeges pusztuláson van a hangsúly. Érzelmes írás, és fájdalmas. Méltó befejezése a kötetnek.

A történetek nagy része tetszett. Egy volt, ami abszolút nem, sok helyen azonban a fordításon vettem észre, hogy kicsit lassabban megy. Fel kellett fognom a mondatot, ugyanis baj volt a szórenddel. Pedig a sztori veszett jó volt. (Nem hibaként rovom fel, velem is megesik.)  Akárhogy is, el kell ismerni, hogy ez már egy sokkal érettebb King, aki sokkal több szépirodalmat képvisel (még akkor is, ha sosem állt tőle messze). Mondjuk, ez az idősebb figuráin érződik leginkább. Hiába, öregszik a mester, és érzelgőssé válik. No persze, a fiatalabbak ugyanúgy pörögnek. Kifejezetten szerettem az Ur, a Gyászjelentések és a Részeg tűzijáték novellákat. A kissé komolyabbak közül pedig a Miszter Cukifalatot és a Nyári mennydörgést.

Olvasása erősen ajánlott! Van benne minden, mint egy éjszakai bazárosnál, és King nem túlzott, amikor azt mondta, hogy a legjobbaknak foguk van

 Horváth István

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darkcm.blog.hu/api/trackback/id/tr98807774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása